czwartek, 16 października 2014

Szybka zupa warzywna

Uwielbiam szybkie i proste przepisy. Nie zawsze trzeba stać godzinami w kuchni, by wyczarować smaczne danie. Nie musimy też używać do tego wyszukanych składników. Czasami najbardziej banalne rozwiazania są najlepsze.

Od jakiegoś czasu regularnie u nas na stole goszczą zupy. Po pierwsze dlatego, że zupa starcza na parę obiadów (mój mąż mocno się buntuje gdy dzień w dzień wystaję w kuchni), po drugie szybko daje się podgrzać, no i z powodzeniem może konkurować z tzw. drugim daniem.
Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna.




Potrzebujemy (na duży garnek):

- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 litr passaty
- 2 litry bulionu z kury
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki)
- sól
- pieprz
- parmezan
- oliwa z oliwek




W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka, dodajemy tymianek i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż cebula się zeszkli (pilnujemy by sie nie przypaliła).



W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. 


Do cebuli dodajemy passatę, starte warzywa, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem gotujemy około 30 minut.


Tuż przed podaniem, posypujemy zupę startym parmezanem.

Smacznego!!!

Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)