wtorek, 19 sierpnia 2014

Udon noodle w sosie katsu

Moja przygoda z kuchnią japońską zaczęła się kilka lat temu podczas letnich wakacji. Spędzaliśmy je z mężem w resorcie typu all inclusive. Na jego terenie znajdowało się kilka restauracji, z których można było korzystać do woli. Była tam również knajpka japońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki. 

Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której dość regularnie gościmy. Mają tam fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco. 
Jednym z takich ciepłych dań które wręcz uwielbiam, są grube pszenne noodle w sosie katsu z różnymi rodzajami grzybów. 
Oryginalnie przyrządza się ten makaron na teppanie, lecz ze względu iż go w mojej kuchni nie posiadam (nad czym oczywiście niezmiernie ubolewam), przygotowuję go w woku. Wychodzi równie pyszny!


Potrzebujemy (na 2 porcje):

- 150 g makaronu typu noodle udon
- 200 g grzybów (shiitake, pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych)
- 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
- 1 łyżka ketchupu
- 2.5 łyżeczki sosu worcestershire
- 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa do woka
- sezam


Nastawiamy wodę na makaron.

Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby, do momentu aż zmiękną.

W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki na sos katsu (ketchup, sosy oraz cukier).

Wrzucamy makaron na osoloną wodę.

Do grzybów dodajemy pokrojoną w ukośne paski cebulkę dymkę. Krótko smażymy.

Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy do woka. Mieszamy z grzybami a następnie zalewamy sosem katsu.

Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek z cebulki dymki.

Wykładamy na talerze i posypujemy danie ziarnami sezamu.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)