środa, 13 sierpnia 2014

Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami

Jeśli ktoś z was uważa, że kombinacja smaku słodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje. 
Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki.
Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był to program reklamujący jedną z warszawskich restauracji, w którym dla zachęty przedstawiano jak przygotować wybrane dania z menu. Pamiętam, że strasznie spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku.
Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym.



Potrzebujemy (na 2 porcje):


- polędwiczkę wieprzową (około 300 g)
- 10 śliwek suszonych
- boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g)




Polędwiczkę dzielimy na pół. 


W każdej z połówek robimy nacięcie nożem, w które następnie wpychamy po 5 śliwek. 


Na desce do krojenia układamy plasterki boczku, w który zawijamy polędwiczkę. 


Zwilżamy dłonie wodą i dociskamy boczek do mięsa, formując zgrabne pakieciki.


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy polędwiczkę po obu stronach na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i smażymy po około 7-8 minut z każdej strony.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)