sobota, 28 czerwca 2014

Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto

Dziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto.
Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.
Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.




Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):


- płat ciasta francuskiego (20x30cm)
- 2 filety z łososia (po około 150 g)
- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)

* ewentualnie jajko do posmaraowania ciasta


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 


Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia. 



Na pesto kładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto.

Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte).


Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Po upieczeniu kroimy na 5-6 kawałków. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.







Smacznego!!!


Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)