sobota, 10 maja 2014

Ravioli z trzema rodzajami sera

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami.
Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. 




Potrzebujemy:

- płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy
- opakowanie sera ricotta (250 g)
- 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli
- 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starta skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- kilka listków świeżej szałwi

Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj
Źródło: internet
W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli.
W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie nie ma nadzienia. Możemy użyć do tego również spacjalnego narzędzia do pierożków ravioli.
Przy pomocy noża lub radełka, kroimy placek na małe kwadraciki (w miejscach łączenia się placków).
Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi.


Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny.



Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera pecorino.
Ravioli smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas.

Podajemy przybrane chrupiącymi listkami szałwi i obsypane startym parmezanem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)