poniedziałek, 19 maja 2014

Pesto alla genovese

Każdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. 
Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). 




Potrzebujemy (na 2 porcje):

- 15 g parmezanu
- 15 g sera pecorino
- 30 g świeżych listków bazylii
- 20 g orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- 60 ml oliwy extra vergine
- sól i pieprz

Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy orzeszki pinii, i prażymy je kilka minut. Następnie odkładamy je na mały talerzyk by całkowicie ostygły. 



W międzyczasie przy pomocy blendera mielimy na miazgę parmezan i pecorino. Zmielony ser przekładamy do osobnego naczynia.




Do pustego blendera wkładamy bazylię, ząbek czosnku oraz orzeszki pinii. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Następnie stopniowo wlewamy do blendera oliwę, a na samym końcu wsypujemy ser. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimie! Pozostaw swoje imię :)